donderdag 18 juni 2015

Cabaret

Cabaret: 

Cabaret is een vorm van entertainment die vaak bestaat uit een combinatie van komedie, zang, dans, poëzie en theater. Iemand die aan cabaret doet noemt men een cabaretier (man) of cabaretière (vrouw). Cabaret wordt meestal opgevoerd in theaters, maar men kan het ook aantreffen in bijvoorbeeld nachtclubs en op radio en tv.

Cabaret was oorspronkelijk een term ter aanduiding van een 'kroeg' die echter geleidelijk een gunstigere klank kreeg. In 1881 opende de literair-muzikale Club des Hydropathes op Montmartre de sociëteit Le Chat Noir, welke gebeurtenis geldt als de geboorte van het cabaret litéraire of artistique.
De leden exposeerden eigen werk of droegen het voor en discussieerden. Grote aandacht trokken vooral de chansons van en door Aristide Bruant, Jouy, Macnab en anderen - meestal doortrokken van spot en aanklacht.
In essentie was het hedendaagse cabaret daar al aanwezig. Cabaret is creatief-ondernemend; het zoekt naar nieuwe (of vergeten oude) uitingsvormen en technieken. Verder is het fragmentarisch: het werkt als puntdichten en aforismen. Het vereist nauw contact met het publiek, waarvan het veel eist: aandacht, gevoel voor humor, een lenige intelligentie. Voorts dient het boven zijn stof te staan; ideaal cabaret is beschouwelijk, ironisch. Naar de vorm wijzigde het zich in de loop der jaren tot cabaret-theater.




Mijn persoonlijke favoriet is Najib Amhali. Waarom hij  een van mijn favoriet is, is omdat die zo'n grapjes maakt die redelijk grof zijn maar toch laat overkomen als een doodnormale grap. Hij gebruikt ook gebeurtenissen van het afgelopen jaar. Soms zijn deze wat aan de ruwe kant maar hij brengt het geweldig over. Hij is gewoon een supergoede cabaret, Dat is zijn speciale kracht, om van een ruwe grap naar een geweldige om te zetten. Dit is mijn favoriete cabaret

Geen opmerkingen:

Een reactie posten